Yrittäjän työoikeus
Yrittäjälle yritystoiminnassaan eräs hankalimpia tilanteita on, kun yrittäjä joutuu irtisanomaan työsuhteita. Työnantajana toimiminen on yrittäjälle usein oikeudellisesti erittäin vaativaa. Työsuhteiden solmimiseen ja ylläpitämiseen liittyy runsaasti lakeja, säännöksiä ja muuta juridiikkaa, joita yrittäjä joutuu noudattamaan annettuina ilman, että hän itse voi vaikuttaa velvoitteiden sisältöön. Velvoitteita liittyy työaikakirjanpitoon, työajan seurantaan, lomakirjanpitoon, työehtosopimuksiin sekä palkanmaksuun ylipäätään.
Työsuhteiden päättäminen joko irtisanomalla tai purkamalla on työoikeudellinen erikoistehtävä, jonka oikeanlainen hoitaminen on työnantajalle hyvin vaativaa. Työlainsäädäntö on laadittu suojaamaan työntekijää eikä yrittäjä useinkaan tule ajatelleeksi kaikkia tarpeellisia muotoseikkoja ja kaavamaisia menettelytapoja, joita lainsäädännössä häneltä vaaditaan. On kuitenkin erittäin tärkeää, että irtisanominen toimitetaan kussakin yksittäistapauksessa oikein. Muutoin työnantajalla on riski joutua korvausvastuuseen.
Tilanteisiin vaikuttavat myös inhimilliset tunteet ja henkilösuhteet yrityksen sisällä, jotka lisäävät riskiä siitä, että työsuhteen irtisanominen tapahtuu virheellisesti. Tyypillisesti ikävä tilanne halutaan hoitaa mahdollisimman nopeasti, jolloin riskit menettelytapavirheistä kasvavat. Irtisanomistilanteissa on hyvä noudattaa vanhaa sanontaa, jonka mukaan ”maltti on valttia” ja pysähtyä hetkeksi miettimään tilannetta. Jos irtisanomisen perusteen laillisuudesta on vähänkään epäilystä kannattaa työnantajan kääntyä asianajajan puoleen.
Työsuhteen irtisanominen voi tapahtua joko työntekijän henkilöön liittyvällä perusteella tai tuotannollisella ja taloudellisella perusteella. Molemmissa tapauksissa työnantajalla on aina velvollisuus näyttää irtisanomisperuste toteen. Henkilöön liittyvään perusteeseen liittyy toisinaan merkittäviä todisteluvaikeuksia, jos työnantaja esimerkiksi vain epäilee työntekijää jostakin väärästä menettelystä tai teosta ja ilmoittaa kokevansa luottamuspulaa työntekijää kohtaan. Useinkaan pelkkä yksilöimätön luottamuspula ei ole riittävä peruste työsuhteen irtisanomiseen.
Työnantajan pitää myös yleensä antaa varoitus työntekijälle ennen kuin yrittäjä saa irtisanoa työsuhteen. Varoituksen muodolliseen sisältöön ja toimittamiseen puolestaan liittyy melko tarkkoja työsopimuslaissa annettuja sääntöjä. Jos säännöt eivät täyty, voi varoitus olla pätemätön.
Yrittäjän kannattaa hankkia työoikeudellisiin tilanteisiin apua asianajajalta. Työsuhteiden päättämisen antaminen asianajajan tehtäväksi vähentää stressiä ja riskiä siitä, että irtisanominen olisi laiton. Joskus yrittäjä on irtisanonut tai purkanut työsuhteen ilman juridista apua ja työntekijä väittää irtisanomista laittomaksi. Tällöin asianajaja voi auttaa vaatimusten vastustamiseksi ja korvausvaatimusten torjumiseksi.
Olemme vuosien varrella hoitaneet lukuisia työoikeudellisia asioita yrittäjien puolesta. Jos olet aikeissa irtisanoa tai purkaa työsuhteita voit pyytää apua asianajotoimistoltamme. Mikäli olet saanut riitautuskirjeen tai haastehakemuksen työntekijältä voit myöskin olla meihin yhteydessä. Annamme maksutta arvion siitä, miten vaatimuksiin tulisi suhtautua ja millä tavoin voimme yritystäsi auttaa. Avustamme myös työsopimusten laadinnassa, työsuhteen muutos- ja päättämistilanteissa, yritysjärjestelyissä sekä yhteistoimintamenettelyissä.
Asianajaja pystyy auttamaan irtisanomaan työsuhteita. Laitonta irtisanomista koskeva riita on yleisimpiä oikeudenkäyntitilanteita, johon yrittäjä voi joutua.